Turvallisuus ja varusteet

KYPÄRÄ

- Kypärän käyttö ICE ry:n kursseilla on pakollista alle 18-vuotiailla. Yli 15- vuotiaat voivat osallistua kurssitunneille ilman kypärää huoltajan kirjallisella luvalla. (Esim. sähköposti-ilmoitus kurssin vastuuohjaajalle.) Suosittelemme kypärän käyttöä myös aikuisille.

- Kypärän on hyvä suojata päätä joka puolelta, myös takaraivolta, ja siihen tarkoitukseen soveltuu parhaiten skeitti- tai jääkiekkokypärä. Jääkiekkokypärässä oleva ristikko suojaa eteenpäin kaatumisessa, mutta ei ole välttämätön. Pienimmillä lapsilla emme suosittele ristikon käyttöä, koska sen paino hankaloittaa tasapainon ja oikean luisteluasennon löytymistä.

- Kypärän on oltava oikean kokoinen, ehjä ja hyvin kiinnitetty. Kypärän alle voi laittaa kevyen pipon ja kiinnityksen on oltava tukeva, jottei kypärä pääse heilumaan päässä.


KAULASUOJA
- Lapsille suosittelemme kaulasuojaa


LUISTINKENKÄ
- ICE ry:n kursseille voi tulla millä tahansa jäälle tarkoitetuilla luistimilla. Tärkeintä on, että luistin on oikean kokoinen ja tukeva, oikein kiinnitetty ja terät teroitettu.

- Luistimen tulee olla oikean kokoinen, jotta painopiste luistellessa on oikea. Suosittelemme luistimen koon olevan napakka, mutta pääasiassa ulkokäyttöön valittu luistin voi olla enintään yhtä kokonumeroa suurempi kuin normaali kenkä. Hallissa luistimeen riittää normaali sukka, ulkokäytössä suosittelemme pukemaan kerroksittain ohuita merinovillasukkia yhden paksun villasukan sijaan, jotta varpaat pysyvät lämpöisinä. Pelkästään hallikäyttöön ja lajiharjoitteluun (taitoluistelu, jääkiekko jne.) tarkoitetun luistimen tulee olla napakka niin, että luistimeen mahtuu vain ohut sukka ja polvea koukistettaessa isovarpaan pää hipoo luistimen kärkeä.

- Luistinkengän tulee tukea nilkkaa niin, että jalka ei pääse taittumaan sivusuunnassa, mutta antaa joustovaraa etusuunnassa polvea koukistettaessa. Jos jalka menee linttaan luistimen ollessa jalassa, tällöin luistin ei ole tukeva.

- Luistin tulee olla oikean kokoinen myös lestileveydeltään. Esimerkiksi jääkiekkoluistimissa on eri leveysvaihtoehtoja. Jalkaterä ei saa päästä liikkumaan luistimessa sivusuunnassa, vaan kengän leveys on oltava lähes sama kuin jalkaterän leveys.

- Suosittelemme nauhallisia luistimia klipisikiinnitysten sijaan. Nauhoilla luistimen saa kiinnitettyä juuri sopivaksi ja nauhoitus antaa oikeanlaista joustoa kengälle etusuunnassa, mikä helpottaa polvenkäyttöä.


LUISTIMIEN KIINNITYS
- Nauhat sidotaan napakasti niin, että kenkä istuu tukevasti jalkaterän kohdalta, eikä jalka pääse lipsumaan kengässä. Varren nauhoitus kiristetään niin, että varren ja nilkan väliin mahtuu sormi. (Lapsilla aikuisen sormi tai noin 1,5 cm) Luistimilla on pystyttävä kyykistymään ilman, että luistimen tiukkuus vaikeuttaa polven koukistumista.

- Ylijäävät nauhat sidotaan useammalle tiukalle rusetille ja piilotetaan housun lahkeen sisään. Nauhoja ei saa kiertää luistimen varren ympäri, sillä auetessaan nauhat valahtavat suoraan terien alle aiheuttaen vaaratilanteita. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää.


TERÄT
- Terät voivat olla kärkipiikilliset tai piikittömät. Kaikki kursseilla tehtävät harjoitteet keskittyvät koko terän käyttöön ja vain taitokursseilla piikit on hyvä olla niillä, jotka haluavat harjoitella taitoluistelusta tuttuja elementtejä.

- Ennen ensimmäistä luistelutuntia kannattaa varmistaa luistinten terävyys. Tylsille luistimille jäähallin jää on liukas. Terävyyttä voi kokeilla peukalolla tai rapsuttamalla terän reunaa kynnellä. Jos terän reuna tuntuu pyöreältä tai jäällä luistin tuntuu lipsuvan jalan alta, on aika teroittaa terät.

- Jäälle mentäessä suosittelemme käyttämään muovisia teräsuojia, koska ne ehkäisevät terien tylsymistä ja kivien aiheuttamia kolhuja. Luistimen käyttöikä pitenee ja turvallisuus paranee kun suojaat terät aina kulkiessasi jään ulkopuolella. Teriin syntyy helposti lommoja, jotka aiheuttavat terien epävakautta jäällä ja jotka vaativat tiheämpää teroitusväliä. Tiheä teroitusväli taas lyhentää luistimen käyttöikää.

- Luistelun jälkeen luistimien terät on hyvä kuivata huolellisesti ja märkiä muovisia teräsuojia ei kannata laittaa takaisin teriin, jotta terät eivät ruostu. Suosittelemme laittamaan käytön jälkeen teriin kankaiset teräsuojat, koska ne suojaavat teriä kolhuilta ja säilytyskassia rikkoutumiselta.


VAATETUS
- Valitse tunnille ulkoilu - tai urheiluvaatteet joissa on hyvä liikkua. Suosittelemme kerrospukeutumista, jolloin vaatteita on helppo vähentää tarvittaessa. Kevyen ulkoilupuvun alle puettu kerrasto, tai sukkahousut juoksutrikoiden alla on sopiva, sekä pitkähihainen ulkoilu- tai trikootakki, jonka alla on pitkähihainen paita.

- Lapsille sopii ulkoilupuku, jonka alla on pitkä aluskerrasto. Toppavaatteet ovat liikaa.

- Sormikkaat on hyvä olla aina hallissa luistellessa. Halutessasi voit pukea kevyen pipon tai korvia suojaavan pannan, ja kypärän käyttö on suositeltavaa myös aikuisilla.

- Pohjantähti Areena (ent. Ritari) on lämpimämpi halli kuin Metritiski tai Hakio, ja suosittelemme huomioimaan sen vaatetuksessa. Kysy tarvittaessa lisää ohjaajilta, mikäli vuorosi on siirretty Metritiskistä Pohjantähti Areenalle.


MUUT SUOJAT
- Tunneilla voi halutessa käyttää mm. kyynär- ja polvisuojia, mutta kehonhallinnan opettelu on helpompaa jos nivelet pääsevät liikkumaan vapaasti.