Jäälajeissa kehittymiseen ei riitä, että luistelee paljon ja harjoittelee asioita pelkästään jäällä.
Jos lihaksissa ei riitä voimaa tai keskivartalossa pitoa, lajitaitojen harjoittelu vaikeutuu huomattavasti. Heikolla fysiikalla luisutaan helposti tekemään “sinnepäin”, ja usein väärillä repivillä liikemalleilla. Tällaisesta harjoittelusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Pahimmassa tapauksessa väärät asennot ja väärin ohjautuvat voimalinjat kuluttavat niveliä ja selkää, ja siitä aiheutuu erilaisia loukkaantumisia tai rasitusvammoja.
Oheisharjoittelun tarkoitus on vahvistaa kehoa kestämään ja jaksamaan lajin vaatimaa suorittamista. Oheisharjoittelulla harjoitellaan myös lajiominaista motoriikkaa tehokkaasti ja turvallisesti. Oheisharjoittelussa voidaankin ajatella olevan ainakin kaksi tärkeää osa-aluetta, joka pätee kaikkiin jäälajeihin; fysiikka- ja lajitaitoharjoittelu.
Fysiikkaharjoittelulla kehitetään lajin vaatimia fyysisiä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi voimaa, kimmoisuutta, kestävyyttä, nopeutta ja lihaskuntoa. Maalla tapahtuvan harjoittelun avulla keho voidaan virittää huippuunsa juuri niiltä osin, kuin mitä lajisuoritus vaatii. Lisäksi oikein suunniteltu ja toteutettu harjoittelu ennaltaehkäisee vammoja, koska lihakset ovat kyllin vahvoja ottamaan vastaan iskuja ja suojaamaan niveliä rasitukselta, joka tapahtuu kovassa vauhdissa kovaa elementtiä vasten. Kun suorituskyky ja fyysiset ominaisuudet ovat kunnossa, lajitaitojen omaksuminen myös tehostuu. Jos esimerkiksi keskivartalon lihakset eivät ole kunnossa, vaikuttaa se jäällä heti tasapainoon ja sitä kautta luisteluketteryyteen ja kaikkeen taidolliseen tekemiseen. Heikko ylävartalon kannattelu ei korjaannu pelkästään luistelemalla, vaan silloin on keskityttävä lihaskunnon parantamiseen. Jäällä on melkeinpä turha käyttää aikaa sellaisen asian harjoitteluun, joka ei tule onnistumaan olemassa olevilla fyysisillä ominaisuuksilla.
Jos lihaskunnossa on toispuoleisuutta, mikä usein johtuu siitä, että harjoitellaan paljon jäällä ja tehdään vain siihen “omaan suuntaan”, johtaa se pidemmällä aikavälillä melko varmasti ongelmiin. On tärkeää pitää kehon lihastasapaino kunnossa, jotta jänteet ja nivelsiteet tai selän välilevyt eivät anna periksi kovassa toispuoleisessa rasituksessa. Taitoluistelijat esimerkiksi hyppäävät aina samaan suuntaan, eli sama jalka ponnistaa ja toinen ottaa alastulon vastaan, jolloin rasitus raajoissa on erilainen. On siis selvää, että jääharjoittelussa toistojen myötä keho altistuu väkisinkin epätasapainoisesti rasitukselle, ja siksi monipuolinen ja oheisharjoittelu on tärkeää myös kehon lihastasapainon ylläpitämiselle. Pyrkimys on välttää tilannetta, jossa aletaan väärillä liikkeillä ja asennoilla kompensoimaan heikompia lihasryhmiä.
Lajiharjoittelulla puolestaan päästään taidon harjoittelun ytimeen. Hallituissa olosuhteissa voidaan harjoitella oikeita liikemalleja turvallisesti ja keskittyen. Ilman jään ja luistimen tuomaa lisähaastetta pystytään tekemään toistoja niin, että liikeradat ohjautuvat oikein motoriseen muistiin. Maalla tapahtuvassa lajiharjoittelussa voidaan esimerkiksi tehokkaasti kehittää luistelussa tarvittavaa tasapainoa, kehonhallintaa ja liikkuvuutta.
Taitoluistelijoiden kanssa tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisia asentoja, joita tarvitaan pirueteissa ja liu´uissa, sekä hyppyjen tekniikkaa. Jääkiekkoilijat voivat harjoitella luistelutekniikan osalta esimerkiksi luistelupotkun ja polvikulman syvyyttä, tasapainoa, ylävartalon hyödyntämistä kaariluistelussa, keskivartalon kannattelua ja oikeita asentolinjoja (esimerkiksi nilkka-polvi-lantio). Jos harjoitustilassa on peili, se auttaa hahmottamaan oman kehon ulottuvuuksia ja asentoja, koska usein meillä on tekemisestämme erilainen mielikuva, kuin miltä se todellisuudessa näyttää. Peilistä on helppoa havaita onko asennot oikein ja polvikulma riittävän syvä. Kun uudet liikemallit harjoitellaan lihasmuistiin, myös tekeminen jäällä kehittyy automaattisesti.
Mitä monipuolisempaa oheisharjoittelua pystyy tekemään, sen parempi. Monipuolisuus liikunnassa antaa hyvät valmiudet taitojen omaksumiseen ja kehon vaivattomaan käyttöön. Kun liikkuu eri tavoin, oppii myös tuntemaan kroppansa hyvin ja se edesauttaa kaikessa hyvinvoinnissa. Siksi kehonhuolto, erilaiset tasapainoa ja koordinaatiota vaativat lajit ovat hyviä jäälajiharrastajille. Toki mitä enemmän oma laji vaatii harjoitteluaikaa, sitä vähemmälle on jätettävä muu tekeminen. Silti omaa liikkuvuuttaan, kehon lihastasapainoa ja monipuolista koordinaatiokykyä kannattaa pitää aktiivisesti yllä.